Hvordan støtter du som pårørende rygestop?
Sådan støtter du som pårørende dine nære med rygestop
Hvordan støtter man bedst sin nærmeste, der gerne vil stoppe med at ryge?
Spørg hvad din nærmeste har brug for og lyst til
Det er forskelligt, hvordan man gerne vil støttes i sit rygestop. Nogle vil gerne fortælle, hvordan det går og ofte snakke om det. Andre vil gerne holde det lidt for sig selv. Men ALLE har brug for, at der bliver lagt mærke til, at man er stoppet, og ikke mindst at man bliver ved med at være røgfri.
Det kan derfor være en god ide at spørge om, hvordan du bedst kan støtte som pårørende.
Sådan kan du støtte – læs Inges historie
Inge er en af dem, der har haft stor glæde af sine nærmestes støtte til at blive røgfri. Hun har deltaget på et rygestophold, og udover støtten fra rygestoprådgiveren og de andre på rygestopholdet var støtten fra hendes søn og svigerdatter helt afgørende. Det har vi bedt Inge fortælle lidt om.
Måske kan du som pårørende lade dig inspirere af Inges historie.
-
Hvordan har din oplevelse været af støtte fra din søn og svigerdatter – hvad gjorde de?
De har længe spurgt mig, om jeg ikke nok snart ville stoppe. De sagde til mig, at de gerne ville hjælpe mig og støtte mig. De hjalp mig også med at tilmelde mig et hold. Så har de rost mig rigtig meget, og det har været vigtigt for mig at få ros.
-
Hvornår i forløbet har du haft mest brug for støtten?
Både op til holdstart og gennem hele forløbet er de blevet ved med at støtte, ved at spørge hvordan det går og rose mig, men jeg har også været ærlig om, at det har været svært.
Mange tror at det kun er den første uges tid, det er svært for rygeren at stoppe. Nu har jeg været røgfri i en måned, men det er stadig vigtigt at de spørger ind til det. Jeg har brug for at de spørger. Så kan jeg selv afgøre, hvor meget jeg snakker om det lige den dag.
Deres støtte har været afgørende for at jeg overhovedet blev tilmeldt, og at jeg har gennemført det.
Efterfølgende har rådgiver haft kontakt til Inge i forbindelse med Fastholdelsescafe, og Inge fortæller hun stadig er røgfri og har været i det snart 4 måneder.
-
I dagene efter rygestoppet var i opmærksomme, på om hun havde mest brug for at være alene eller være beskæftiget?
Det tror jeg ikke, vi tænkte så meget over. Vi mener også, at dagligdagen skal bevares, så der ikke kommer fokus på rygestoppet hele tiden.
-
Hvor længe i tiden efter din svigermors rygestop har I haft fokus på at støtte hende?
Det har vi stadigvæk og vil også gøre det fremadrettet. Det er nok mest med ros omkring, hvor sej hun, og at vi kan se hun ser bedre ud (kulør i ansigt, hendes vejrtrækning er meget bedre og hun raller/hoster næsten ikke mere. Udover lugter hun og hendes hjem ikke af cigaretter mere.
-
Har I snakket med jeres svigermor om indholdet i undervisningen, så I også ved lidt om abstinensperioden, nikotinerstatning og helbredsfordele?
Lidt men ikke så meget. Hun siger selv, at hun jo må bruge nikotinplaster, og vi siger, at det skal hun gøre, så længe hun har behov for dette. Det er bedre end at ryge. Vi taler lidt omkring, at hun går bedre og ser bedre ud.
-
Er I klar over at jeres støtte har været medvirkende til at Inge holder stoppet og er røgfri? Hvordan vil I frem over støtte Inge i at forblive røgfri?
Det er helt klart hende selv, der skal og er motiveret for rygestop. Ellers ville vores støtte ikke hjælpe. Vi vil stadigvæk rose hende og tale med hende omkring forløbet. Udover prøver jeg at ”lokke” med en tur til Berlin, når hun er røgfri.